nehoda na soukromém pozemku/ na parkovišti

nehoda na soukromém pozemku/ na parkovišti

Příspěvekod zuzi21 » 29 bře 2011 11:06

Dobrý den,

bydlím v paneláku na Praze 4. Před naším domem je vyasfaltovaná plocha, která slouží jako parkoviště (i když není označená dopravní značkou "parkoviště"). U vjezdu z ulice na parkoviště je dopravní značka "zákaz vjezdu" s doplňkovou tabulkou "soukromý pozemek". Zajímá mě, jak se bude škoda při nehodě v případě, že na tomto parkovišti dejme tomu odřu zaparkované vozidlo.

Manžel tvrdí, že když je plocha označená jako soukromý pozemek, tak se nejedná o pozemní komunikaci, nejde tedy o dopravní nehodu a škodu nelze hradit z povinného ručení. Musí ji zaplatit, ten kdo nehodu zavinil, tj. ze svého. Já si myslím, že parkoviště, i když soukromé, by mohlo být účelovou komunikací, a tak by se jednalo o dopravní nehodu a povinné ručení by se tu dalo uplatnit.

Kdo má pravdu?

Děkuji za odpověď.

Z.B.
zuzi21

Re: nehoda na soukromém pozemku/ na parkovišti

Příspěvekod AxelFoley » 30 bře 2011 12:56

Dobrý den,
pokud se jedná o soukromý pozemek, označený zákazem vjezdu, tak by tam neměla parkovat žádná auta, že ? Tedy nemělo by tam ani dojít k žádné nehodě. :D Teoreticky by tam neměl parkovat ani majitel pozemku, protože výjimka ze zákazu vjezdu jaksi neexistuje. :o Musel by si tam umístit dodatkovou tabulku "Mimo majitele pozemku", nebo něco takového, aby tam mohl zajet a parkovat. To ale jen tak, na okraj.

Další věcí je, zda jsou značky v souladu se zásadami dopravního značení, dle normy, atd., atd.

Není mi ale jasné, kdo tam tu značku dal, kdo to vyasfaltoval a čí je to vlastně majetek. Odpovědět Vám tedy nějak moc nemůžu. Je to složitější problém, než to vypadá a pravdu můžete mít Vy, i manžel.

Zda se jedná o např. veřejně přístupnou účelovou komunikaci, kde by platila pravidla siln. provozu, by Vám měl sdělit příslušný odbor dopravy, který buď má, nebo nemá, tuto komunikaci zanesenu v tzv. pasportu komunikací. Toto by případně zkoumala i policie, pokud by tam došlo k nějaké "závažnější" nehodě. Pokud to bude jen "plechařina" a nebude to šetřit policie, tak pojišťovna by to asi moc neřešila, protože při dnešním hlášení nehod přes telefonní linku to po telefon asi moc nepoznají, pokud jim to sama nesdělíte ... :D Tedy škodu by vyplatila.

S jistotou Vám můžu napsat, že pojišťovna Vám neuhradí škodu z povinného ručení, která vznikne např. někde na rozlehlé louce, nebo uprostřed lánu pole. Jinak je to vždy "ošemetné" a nedá se s jistotou tvrdit, že na daném místě platí, či neplatí pravidla silničního provozu ...
Pěkný den přeje moderátor fóra AxelFoley :mini_podpis:

Podpořte prosím tuto poradnu v její další činnosti a rozvoji, děkujeme.
AxelFoley
Moderátor fóra

Příspěvekod zuzi21 » 31 bře 2011 06:51

Děkuji za odpověď.

Pokud bych tedy chtěla zjistit, jestli se jedná o pozemní komunikaci, musela bych se obrátit na odbor dopravy. Jedná se pozemek na Praze 4 - Michle. Znamená to, že se mám zeptat na Úřadu městské části Praha 4 nebo na magistrátu?

P.S.: S tím zákazem vjezdu pro všechny i majitele majetku je to docela vtipné, protože na té ploše jsou vyznačena parkovací stání: bílé čáry a na každém stání vyznačené číslo. Trošku jsem se o to zajímala a mrkla jsem na internetu do katastru nemovitostí, kde je pozemek veden jako "ostatní plocha - zeleň". Podle velkého množství majitelů soudím, že pozemek koupili společně a právě oni ho využívají jako parkoviště. Co se týče dodatkové tabulky pod značkou "zákaz vjezdu", je zde pouze "soukromý pozemek a obrázek odtahovaného vozidla". :)
zuzi21

Příspěvekod AxelFoley » 01 dub 2011 06:25

Dobrý den,
předpokládám, že by to měl mít i úřad Prahy 4. Pokud "začnete" tam, tak určitě neuděláte chybu. :) Pokud je to vedeno jako ostatní plocha - zeleň, tak to možná bude nějaká "partyzánština", která ani nikým nebyla schválena.

PS: By mě zajímalo, jak tam vjede ta odtahovka, když je tam zákaz vjezdu. :D :D :D Okamžitě bych volal policii, že došlo k porušení zákona ... ;) 8-)
Pěkný den přeje moderátor fóra AxelFoley :mini_podpis:

Podpořte prosím tuto poradnu v její další činnosti a rozvoji, děkujeme.
AxelFoley
Moderátor fóra

Zpět na Dopravní nehody